Jouw eigen Ruimte innemen

Je eigen ruimte innemen. Hoe is dat voor jou? Heb je überhaupt een idee of een gevoel bij het innemen van je eigen ruimte?

 Voor mij is dit iets wat ik heel erg beoefen en wat mij, al zeg ik zelf, steeds meer vanzelfsprekend afgaat.
 Afspraken maken, elkaar even helpen of er voor iemand zijn. Het zijn van die dingen die zo vanzelfsprekend lijken. Natúúrlijk help ik je! Natúúrlijk kom ik naar jouw verjaardagsfeestje! NATÚÚRLIJK ben ik er voor je als je mij ’s nachts besluit op te bellen.

 Wat nou als je op de dag van de afspraak zelf toch niet zo veel zin hebt? Wat nou als je net ongesteld bent geworden, en je liever de hele dag in je eigen ei wilt zitten (ik noem maar een voorbeeld). Is dat dan egoïstisch? Of is kiezen voor jezelf in dat moment eerder een grote gunst voor jezelf én de ander? Want laten we eerlijk wezen, wanneer jij iemand gaat helpen met een enorme tegenzin of buikkramp (ik blijf nog even bij het ongesteldheidsvoorbeeld), is dat dan behulpzaam? Ik zie het meer als destructief.

Voor mij is het innemen van mijn eigen ruimte best wel een confronterende reis geweest. Ik ben nu op het punt dat ik vooral heel erg de waarde ervan inzie, maar soms voelt het nog wel als een uitdaging. Met name wanneer het om afspraken, familie of goede vrienden gaat.

Wat mij heel erg helpt is om wanneer mij iets wordt gevraagd, even stil te staan. Even de tijd te nemen. ‘’Mag ik je straks even terugbellen’’, ‘’Ik slaap er nog even een nachtje over’’ of; ‘’Ik laat het je na het weekend weten’’.
Even stil staan, contact met het lichaam. Wanneer ik meditatie of yoga beoefen, dans of schilder, dan komt het antwoord vaak zelf wel omhoog.
Voel ik vreugde, openheid en ruimte bij deze keuze? Of voelt het als contractie (bijvoorbeeld bij de keel, dit heeft vaak te maken met het uitspreken van jouw waarheid), samentrekking of een geconditioneerd idee van een ‘’moetje’’.

Ik wil je uitnodigen om voor jezelf eens na te gaan hoe het voor jou in zijn werk gaat met betrekking tot het maken van keuzes en afspraken. En als je dan een afspraak maakt, mag je het dan ook weer afzeggen van jezelf als dat zo voelt, of MOET je je er dan aan houden? Ik ben heel benieuwd hoe dit voor jou is. Deel jouw ervaring hieronder of stuur me een bericht, als je die roep voelt!

Ik wens je een fijn samenzijn met jezelf, een samenzijn waarin je jouw keuzes kunt baseren op liefde, vertrouwen, flow en verbinding.

Liefs, Joeke